Hořčík
http://www.zdravi4u.cz/jidlo-napoje/zdrava-strava-a-piti/5217-horcik
Hořčík
Hořčík neboli magnesium napomáhá oběhovému systému a je prevencí proti infaktu. Hořčík působí lépe ve společnosti vitamínu A, vápníku a fosforu. Přesto lidé často trpí jeho nedostatkem, neboť hořčík se vyplavuje alkoholem, antikoncepcí a měkkou vodou.
Lékaři také doporučují zvýšit příjem hořčíku při pravidelném psychickém vyčerpání z práce. Proto se horčík také někdy nazývá protistresovým minerálem.
Základní účinky hořčíku v těle:
- Hořčík je nutný pro asimilaci vápníku, vitamínu C, fosforu, sodíku a draslíku.
- Nazývá se protistresovým minerálem.
- Doporučená dávka pro dospělého člověka je 250-500 mg, pro těhotné a kojící matky minimálně 350 mg.
- Potřebný pro nervovou a svalovou činnost, dále pro uvoňování energie z glukózy.
- Nedostatkem trpí alkoholici.
Kladné účinky hořčíku:
- Pomáhá spalovat tuk a uvolňuje energii.
- Potlačuje depresivní stavy.
- Přispívá ke zdravému chrupu.
- Je prevencí vzniku ledvinových a žlučníkových kamenů, neboť zabraňuje ukládání dalších látek v ledvinách a žlučníku.
- Působí proti předčasnému porodu a potratu.
- Pomáhá při premenstruálním syndromu.
Nedostatek hořčíku:
Nervozita.
Třes.
Toxicita:
Pokud vaše ledviny nejsou schopny přebytečné množství rychle vylučovat, pak může větší dávka při dlouhodobém působení mít až toxický charakter. Tato situace může nastat, pokud je v dávce současně vápník a fosfor.
Významné zdroje hořčíku:
Nemleté obilí, fíky, ořechy, tmavá listová zelenina, banány, mandle.
Zdroj: www.magazin.danjutsu.com