Rostlinné Bílkoviny
http://www.inspirawtion.com/rostlinne-bilkoviny.html
Rostlinné Bílkoviny
V tomto článku bych chtěl předložit některá fakta ohledně rostlinné bílkoviny. Tato fakta velkou měrou ovlivnila můj pohled na problematiku rostlinných bílkovin a můj jídelníček.
Esenciální Aminokyseliny
Bílkovina je řetězec různých aminokyselin. Aminokyseliny jsou stavební bloky různých bílkovin. Aminokyselin je celkově pouze 20. Jsou jako písmena, která se mohou různě seskupit a vytvořit nespočet slov.
Aminokyseliny jsou velice důležité pro správné fungování těla. Určité aminokyseliny dokáže naše tělo syntetizovat (vytvořit) z jiných aminokyselin.
Aminokyseliny, které nedokáže syntetizovat, musíme přijmout v potravě. Ty jsou nazývány esenciální.
Je člověk krysa?
Dříve se podle výzkumů na krysách považovalo za esenciální 10 různých aminokyselin a rostlinné bílkoviny neumožňovaly krysám tak rychlý růst jako bílkoviny živočišného původu.
Člověk však není krysa, a tak uvedl věci na pravou míru Dr. William Rose testováním dusíkové bilance (schopnost těla využívat bílkoviny) u studentů konzumujících různě složené mixy čistých aminokyselin.
Zjistil, že narozdíl od krys je pro člověka esenciálních 8 aminokyselin. Pokud bylo jedné z těchto aminokyselin nedostatek, účastníci experimentu si stěžovali na podrážděnost, extrémní únavu a nechuť k jídlu.(1)
Esenciálními aminokyselinami pro člověka jsou: Isoleucin, Leucin, Lysin, Methionin, Fenylanin, Tryptofan, Threonin, Valin.
Níže vidíme tabulku Dr. Rose. V prvním sloupci jsou pro člověka esenciální aminokyseliny. V druhém sloupci je minimum esenciálních aminokyselin. Ve třetím sloupci je doporučené denní množství esenciálních aminokyselin pro dospělého muže. V dalších sloupcích jsou jednotlivé rostlinné potraviny, přičemž každá tvoří 3000 kalorií. Číslo dole pod čarou je celkové množství bílkovin v gramech.
Všechny celistvé rostlinné potraviny, poskytující dostatek kalorií, zároveň poskytují dostatečné množství všech pro člověka esenciálních aminokyselin a rostlinných bílkovin.
Dostatek kalorií = dostatek bílkovin
Průměrný muž zkonzumuje přibližně 3000 kalorií denně. Průměrná žena přibližně o 700 kalorií méně. Méně aktivní jedinci méně. Více aktivní více.
Podle Světové Zdravotnické Organizace (WHO) by měl doporučený denní příjem bílkovin tvořit 5% kalorií z celkového příjmu. 6% u těhotných žen.
3000 X 0,05 = 150 kalorií z bílkovin
1 gram bílkoviny má 4 kalorie
150 / 4 = 37,5 gramů
37,5 gramů je denní doporučený příjem bílkovin podle Světové Zdravotnické organizace (WHO) pro průměrného muže, který zkonzumuje denně 3000 kalorií. 29 gramů pro ženu konzumující přibližně 2300 kalorií. Toto je doporučený příjem, ne minimální.
Minimální denní příjem bílkovin, podle experimentů doktora Williama Rose, provedených už roku 1942, je 20 gramů. Pro jistotu doporučuje dvojnásobek, a to 40 gramů denně.(1)
V tabulkách Dr. Rose můžete vidět, že i podle doporučení světové zdravotnické organizace se nám dostane dostatek rostlinných bílkovin i všech esenciálních aminokyselin, pokud zkonzumujeme dostatek kalorií pouze z jedné potraviny.
A takhle by se dalo pokračovat s ostatními celistvými potravinami.
Když však sníme doporučené denní množství kalorií z oleje (340g), tak máme 0 g bílkovin a 0% kalorií jde z bílkovin, protože olej je jen tuk, není to celistvá potravina.
Nedělám advokáta konzumaci monotónní stravy, jen jsem chtěl ukázat, že ať už se jí cokoliv celistvého rostlinného, tak je tam dostatek rostlinných bílkovin i esenciálních aminokyselin.
Podle doporučení WHO a Dr. Rose se nedá dostat na nedostatek bílkovin pokud je konzumován dostatek kalorií z celistvých zdrojů.
I ovoce má 3-9% kalorií z rostlinných bílkovin a podobné množství z tuků. Obiloviny mají o něco více. Zelenina v průměru obsahuje větší množství, má však tak málo kalorií, že celkové množství rostlinné bílkoviny na gram není zas tak velké.
Když rostem jako z vody
Když člověk roste nejrychleji v životě, tak konzumuje jedinou potravinu - mateřské mléko. Kolik obsahuje mateřské mléko bílkovin?
Mateřské mléko obsahuje okolo 5% - 6,3% kalorií z bílkovin.(2)
Na takovém množství bílkovin jsme schopni zdvojnásobit naši váhu za pár měsíců. Většinou to trvá přibližně 6 měsíců.
V dětství používáme značnou část přijmutých bílkovin k růstu a tvorbě nových tkání. V dospělosti se však naše nároky snižují, protože už naše tělo neroste, ale spíše se udržuje. Nahrazují se například mechanicky namáhané části sliznice střeva a podobně.
Co říká medicína o nedostatku bílkovin?
Překvapivě ani neexistuje lékařský pojem pouze pro nedostatek bílkovin.
Jsou dva blízké pojmy. Kvašiokor a Marasmus - oba však vyjadřují nedostatek KALORIÍ, a tím zapříčiněný nedostatek bílkovin.
Tyto problémy jsou způsobeny nedostatkem jídla. Když se podvyživené děti dostanou pod lékařský dohled, jsou živeny tradiční stravou jako je kukuřice, pšenice, rýže, anebo fazole.
Když se děti zotavují z podvýživy, rostou až 18 krát rychleji než normálně, a potřebují dostatečný příjem bílkovin. Dostatek bílkovin jsou schopny přijmout z dostatku rostlinné stravy.(20)
Stoletá pravda o množství bílkovin
Původní doporučení množství bílkovin ve stravě nebyly založeny na žádných výzkumech a doporučovali velké množství bílkovin (100 až 189 gramů bílkovin denně).
Roku 1905 profesor fyziologické chemie, Yaleovi univerzity Russell Henry Chittenden poblikovat svoje vědecké nálezy na lidskou potřebu bílkovin v knize "Fyziologická Ekonomie ve Výživě"
Jeden z jeho pokusů zahrnoval 8 atletů. V době pokusu konzumovali 64 gramů bílkovin denně a pokračovali ve sportech. Jejich výkony na této stravě, která měla skoro 3 násobně méně bílkovin než bylo doporučováno, se zlepšily o neuvěřitelných 35%.
Chittenden doporučoval 35-50 gramů bílkovin denně pro dospělé jedince. Výzkumy provedené za uplynulé století jeho nálezy stále potvrzují.
Kombinování potravin?
Určitě jste slyšeli, že pokud jíte rostlinnou stravu, tak musíte kombinovat různé rostlinné potraviny, aby jste získali "kompletní rostlinné bílkoviny", že by se měli jíst luštěniny s každým jídlem a podobně.
Začalo to informacemi v knize "Strava pro malou planetu" od Frances Moore Lappe’ vydané roku 1971. Frances v této knize představila myšlenku, že rostlinné bílkoviny jsou neúplné a musí se kombinovat, aby bylo dosaženo "kompletních bílkovin".
K tomuto výroku neposkytla žádné vědecké podklady a sama později uznala, že to byl omyl. Omyl, který v mnoha lidech vyvolal obavu z toho, že je težké na rostlinné stravě získat všechny potřebné esenciální aminokyseliny.
Aby toho nebylo málo, tak roku 2001 výživová komise Americké Srdeční Asociace publikovala rozsáhlý posudek, ve kterém se objevilo prohlášení, že:
"Přestože rostlinné bílkoviny tvoří velkou část lidské stravy, tak většina z nich postrádá jednu nebo více esenciálních aminokyselin a proto jsou považovány za neúplné bílkoviny."
Jako vědecký podklad tohoto výroku citovali právě knihu Frances Moore Lappe’ "Strava pro malou planetu"
Nadbytek bílkovin?
Jsou však i tabulky, které doporučují mnohem více bílkovin než Světová Zdravotnická Organizace (WHO) a Dr. Rose.
Je to byznys. V masném, mlékárenském a vaječném průmyslu se točí velké peníze. Tak se lobuje za změny doporučených denních dávek, které budou lidem diktovat více bílkovin a tyto průmysly budou mít větší zisky.
Zjednodušeně naše tělo skladuje cukry jako glykogen v játrech a ve svalech, tuky jako tuky. Bílkoviny nedokáže skladovat.
Přebytečné bílkoviny jsou metabolizovány převážně v játrech. Při tomto procesu játra musí z aminokyselin odstranit amoniak, který se zpracuje na močovinu. Konzumace nadbytečného množství přetěžuje játra a ledviny a vede k tvorbě toxických vedlejších produktů.
Když člověk umře hlady
Roku 1981 se 10 vězňů z Irské republikánské armády rozhodlo držet hladovku. Muži umřeli v době mezi 57 až 73 dny (průměr 62 dnů), poté co ztratili přibližně 40% celkové váhy. Podle doktorů muži ztratili přibližně 94% tuku, a pouze 19% bílkovin v době smrti. Muži zemřeli na nedostatek tuku.(19)