Jak mít jistotu, že jíme vše potřebné?
Jak mít jistotu, že jíme vše potřebné?
Poslouchej své smysly
Stejně tak jako v životě není pouze černá a bílá, platí to tak i v našem stravování. Živá strava má výhodu potěšení našich smyslů. Ať už to je hmat, který poznává rozličné tvary a struktury a navíc dodává do pokrmu další energii a to tu naší, proto dělejme jídla s láskou a přímo rukama a ne nástroji. Bude nám pak chutnat ještě mnohem víc. Čich a přímo okouzlující a harmonizující vůně čerstvého ovoce a zeleniny, když se zakousnete. Tak i chuť, která nám hned po svěží vůni pošle informaci o několika dokonalých tónech rozehrávající naše chuťové pohárky. Sluch využíváme především při výběru určitých plodů, a ti co už jsou dále dokáží poslouchat originální symfonie, které příroda stvořila pro každou rostlinku. A mimo jiné pro poslouchání nás samotných, když si při rozehrání všech smyslů zpíváme radostně a zvesela. Nejvíce nás zajímá zrak.
Duhu měj v srdci, mysli i žaludku
Chutě máme každý odlišné, ale nikdy bychom neměli zapomenout na různorodost naší stravy. Pokud si nejsme jisti, zda pokryjeme veškeré potřeby organismu, pak si můžeme pomoci jednoduchou pomůckou a tou je DUHA. Měli bychom jíst všechny barvy ovoce a zeleniny. Každá je něčím trochu specifická. A to nejen svými léčebnými účinky díky vyzařující energii, ale hlavně obsahem důležitých látek. A proto si každý den dopřejte pěkně veselý a barevný a buďte tak malířem své duše a svého zdraví. A nezapomeňte si s barvami hrát i na talíři, co lahodí oku, to bude skvělé i pro vaše trávení.
Vlastnosti jednotlivých barev ovoce a zeleniny
Bílé a hnědé
Je bohaté na fytochemikálie a draslík, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, snižují tlak a zabraňují cukrovce. Obsahuje fenolické sloučeniny, síry. Dále beta-glukany a linany, které posilují imunitní systém. Snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty. Harmonizují rovnováhu hormonů a tím snižují riziko vzniku rakoviny s nimi související.
Modré a fialové
Dlouhověkost a celkové zdraví. Obsahují lutein, zeaxanthin, resveratrol, vitamin C, vlákninu, flavonoidy, kyselinu Ellagic a quercetin. Fytochemikálie a antioxidanty, které bojují proti starobě, snižují riziko rakoviny tím, že snižují růst nádorů – působí jako anticarcinogen v zažívacím traktu, tzn., že snižují aktivitu nádorových buněk. Můžou snížit riziko onemocnění srdce. Podporují zdraví sítnice, nižší LDL cholesterol, posílení imunitního systému. Dále podporují trávení, zlepšují absorpci vápníku a dalších minerálů, bojují proti zánětům a ochraňují paměť.
Zelené
Detoxikace a očištění organismu, obsahují lutein, silný antioxidant který posiluje zrak a zdravou kůži. Může také snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění tím, že zpomaluje tvrdnutí tepen. Obsahují antioxidanty, kyselinu listovou, flavonoidy, draslík, vitaminy B, C a K, chlorofyl, vlákninu, zeaxantin, vápník, beta-karoten a železo. Snižují riziko rakoviny, krevní tlak a hladinu LDL cholesterolu. Normalizují trávení, podporují zdraví sliznice a bojují se škodlivými volnými radikály. Posilují imunitní systém.
Oranžové a žluté
Pro krásu, proti stárnutí, prevence a boj proti rakovině. Bohaté na vlákninu, alfa-karoten, ten chrání proti rakovině a beta-karoten, které tělo přeměňuje na vitamin A a chrání pokožku před volnými radikály. Dále obsahuje kyselinu listovou, zeaxanthin, bioflavonoidy, vápník, draslík a nejvyšší obsah vitaminu C. Silné antioxidanty jako lykopen a antokyany pomáhají udržet zdravé srdce, pomáhají udržet a zvýšit paměť. Dále pomáhají udržovat dobrý zrak, zdravou a zářivou pleť, posilují imunitní systém. Omezují degeneraci a riziko vzniku onemocnění prostaty, snižují LDL cholesterol a krevní tlak. Podporují alkalickou rovnováhu, tvorbu kolagenu a tím zdravé klouby. Karotenoidy můžou zpomalit progresi artritidy, i snížení specifických druhů rakoviny, včetně plic, žaludku, močového měchýře a prsu. Bojují proti škodlivým volným radikálům. Budují zdravé kosti díky práci s hořčíkem a vápníkem.
Červené
Pro zdravé srdce, oči, prostatu a zdravou krev. Před onemocněním srdce chrání tím, že brání vzniku krevních sraženin a může tak oddálit stárnutí buněk v těle. Bohatá na fytochemikálie jako lykopen a antokyaniny, které zlepšují zdravé srdce a snižují riziko rakoviny. Dále obsahují vlákninu, draslík, ellagic kyselinu, quercetin a hesperidin, tzn. Snižují riziko vzniku rakoviny prostaty, krevní tlak, růst nádorů a LDL cholesterolu. Pomáhají neutralizovat škodlivé efekty volných radikálů a podporují připojení tkání v případech artritidy.