Čistá voda - skrytý problém její konzumace
http://www.celostnimedicina.cz/cista-voda-skryty-problem-jeji-konzumace.htm
Čistá voda - skrytý problém její konzumace
Propagování konzumace čisté vody bohužel vždy svědčí o neznalosti základních fyzikálních zákonů a jejich vlivu na funkce lidského organismu. S příjmem obyčejné čisté vody tělu vzniká problém, o němž neví většina veřejnosti a zřejmě si jej neuvědomují ani mnozí propagátoři "rádoby zdravé" výživy.
Všechny tekutiny lidského těla jsou totiž na rozdíl od „zdravé“ čisté vody poměrně hustým roztokem mnoha různých látek. Tělo proto nesmí "zdravou čistou vodu“ vstřebat z trávicího traktu do krevního oběhu, dokud ji dostatečně nezahustí, jinak by mu tahle "zdravá“ čistá voda uvnitř těla roztrhala všechny nechráněné buňky, s nimiž by přišla do přímého kontaktu. Praskaly by zvýšeným osmotickým tlakem.
Na nadměrný příjem „zdravé“ čisté vody se dá dokonce i zemřít.
Ale i běžně konzumované množství čisté vody neustále nutí organismus, aby odněkud vyplavoval vše, co je potřebné pro zrušení tohoto (pro buňky smrtícího) osmotického rozdílu mezi čistou vodou a vnitřním prostředím, do něhož má být přijímaná tekutina vstřebána.
Nebo-li - čím pijeme „hustější“ kapaliny, tím má tělo menší dřinu. Už víte, proč v pokladech lidové moudrosti je i toto přísloví: „Polévka je grunt“? Navíc tělo nemusí tuto příjemnou a užitečnou tekutinu ohřívat vlastním pracně vytvořeným živočišným teplem.
Co tedy pít jiného?
Rozhodně doporučuji v průběhu dne střídat různé zdroje tekutin = včetně polévek, které jsou (zvláště při jejich samostatné konzumaci) navíc velmi užitečné i pro udržení štíhlé linie. Viz článek Nadváha a "tekutá" dieta - vlastní zkušenosti.
Z nápojů doporučuji v průběhu dne střídat různé bylinkové a ovocné čaje, nealkoholické pivo, stolní minerálky a džusy (nepřislazované). Dva poslední jmenované nápoje rád míchám dohromady – do minerálky si přidávám ananasový džus. Skvělým zdrojem tekutin jsou i čerstvě připravené zeleninové šťávy, ale jejich příprava je poněkud složitější.