Chlorella
CHLORELLA
Chlorella je na trhu už poměrně dlouho k dostání. Když jsem byla malá, tak se pamatuju, jak tyhle malé zelené pilulky přinesla maminka poprvé domů a nutila mě je každé ráno a večer jíst. Nesnášela jsem je, protože smrděly a chutnaly jako „mořskej blevajz“, podobně jako spirulina. Chutnají a smrdí pořád stejně, ale protože už jsem velká holka a vím, že pro krásu a v našem případě hlavně pro zdraví, se „musí trpět“, baštím tyhle zelené superpotraviny vcelku často.
Chlorella se stejně jako mladý ječmen a spirulina řadí k tzv. zeleným potravinám (Green Foods). Jejich název vychází z příznačné zelené barvy, která je způsobena vysokým obsahem zeleného pigmentu zvaného chlorofyl, jež využívají při fotosyntéze.
Samotný název chlorella je odvozený z řeckého chloros (zelený) a latinské přípony ella (malý). Tahle jednobuněčná řasa je známá už od roku 1890, kdy ji objevil dánský mikrobiolog Martinus Willem Beijerinck (1851 – 1931) (Bewicke 1984, 6).
Myslím, že srovnání obou mikroorganismů, chlorelly a spiruliny, se přímo nabízí. Jaký je vlastně mezi nimi rozdíl? A která z nich je lepší? Chlorella je narozdíl od spiruliny – zelenomodré sinice – zelená sladkovodní řasa. Buněčná stěna chlorelly je tvořena celulózou (nerozpustným polysacharidem) a díky tomu, že postrádáme trávicí enzym, kterým bychom její obal dokázali narušit a tudíž využili to, co skrývá uvnitř, je pro nás v podstatě nestravitelná.
Naproti tomu spirulina je cyanobakterie. Její buněčnou stěnu tvoří polysacharidy, které při procesu trávení bobtnají a především se rozpouštějí. Trávicí enzymy se tak k obsahu těhle buněk bezproblému dostanou, dokážou je rozložit a náš organismus je tak posléze může zužitkovat. Z tohohle pohledu by se dalo říct, že jíst chlorellu je v podstatě naprosto zbytečný, jelikož ji naše tělo sice přijme, ale v téměř nezměněném stavu ji zas v pohodě vyloučí.
JENŽE! Při pokusech ve 20. století se zjistilo, že existuje možnost, jak zpřístupnit obsah jejích buněk našemu trávicímu systému, a to tak, že se chlorella prostě musí hrozně jemně rozemlít, tzv. dezintegrovat a problém je vyřešen (Livestrong.com)! Byla by to škoda, kdyby na to chytré hlavy minulého století nepřišly!:) Hned vám povím proč…
Výživové hodnoty:
Že je Chlorella dalším super doplňkem stravy, to už teda víme. Má spoustu předností, mezi které patří, co se výživy týče, například vysoký obsah bílkovin (57,5g/100g), podobně jako u spirulíny. U sacharidů je to jen 6,4g/100g a u tuků 11,6g/100g.
Vitamíny a minerály:
Chlorella také obsahuje obrovské množství vitamínů, minerálních látek i stopových prvků. Je to taková Vita-Mine-Stopo-BOMBA.:) Je dobrým zdrojem např. vitamínu A (6530μg/100g), E (10,5mg/100g), B3 (34,5mg/100g) a vitamínu K1 (3210μg/100g). Kterému se také jinak říká fylochinon. Je syntetizován rostlinami, narozdíl od vitamínu K2, který je produkován bakteriemi. Jeho nedostatek vede k poruchám krevní srážlivosti a osteoporóze. Dále má vysoký obsah kyseliny listové (1300μg/100g), vápníku (450mg/100g), hořčíku (314mg/100g) a draslíku (952mg/100g) (Chlorella Green Ways 2012).
Ostatní prospěšné složky:
S blížícím se podzimem a zkracující se denní dobou na nás může padat únava a deprese. Tryptofan, ze kterého vzniká serotonin, hormon štěstí a radosti, je další prospěšnou látkou, kterou v sobě zelená řasa skrývá. Chcete být dlouho krásní a mladí? I s tím vám Chlorella pomůže. Obsahuje totiž růstový faktor CGF, který má omlazující a posilující účinky. (Wolfe 2009, 235-6)
Léčivé vlastnosti:
Asi nejzásadnější vlastnost, a co v dnešní době hodně frčí je, že buněčné stěny (skrze látku sporopollein) Chlorelly na sebe vážou toxické látky a odvádějí je z těla ven přirozenou cestou okamžitě, jen co je váš organismus zpracuje. Dále podporuje hojení ran (díky chlorofylu, to je, co?:)) a chrání naše tělo před záněty. Chlorella podobně jako česnek působí antibakteriálně a uvádí se, že v případě potřeby se doporučuje užít tzv. šokovou terapii (3x denně 50 tablet!), ale konkrétně po kolik dní, to už jsem se bohužel nikde nedočetla.. Dále působí, stejně jako Actimel (to je samozřejmě fór!:D), probioticky. To znamená, že upravuje mikroflóru v těle a chrání nás před civilizačními chorobami jako jsou třeba i plísně a kvasinky.
Dávkování a způsob přípravy:
Já tuhle zelenou mňamku pojídám v podobě tabletek a hojně ji zapíjím vodou ráno i večer. Zatímco my, dospěláci, si můžeme dopřát až 20 pilulek denně, u dětí je doporučená denní dávka 5 tablet. Záleží také na hmotnosti a na celkovém rozpoložení. Když na mě něco leze, vezmu si jich klidně 2×8, běžně jich užívám 2×5. Pokud budete s Chlorellou začínat, určitě se hned neládujte 10 tabletami denně, začněte pěkně pomalu, ať si na ni tělo zvykne a postupně denní dávku zvyšujte. Cena tablet se pohybuje různě a jsou k dostání ve třech kvalitách. Ta nejvyšší, tedy I. a 100% kvalita, vychází např. u firmy GW International (na obrázku) na 1.140 Kč a najdete v ní 1200 pilulí. Není to úplně levná záležitost, ale já určitý rozdíl v kvalitě pociťuju, už jenom co se chuti týče. Ale zkuste sami, třeba podle finanční možnosti, a pak se s námi podělte, jestli znáte něco lepšího, jo?:)
Pro těhotné jsem omezení neobjevila, ale jak se říká, nic se nemá přehánět, navíc v tomhle případě, když má člověk zodpovědnost i za někoho, kdo se ještě sám rozhodovat nemůže. Takže hlavně zdravě a s rozmyslem.:)
ZDROJ:
http://www.zelenepotraviny.com/. Vyhledáno dne: 12.9.2012.