Acai
http://www.jakorybicka.cz/2012/05/19/acai/
AÇAI
Donedávna jsem si je na obrázku pletla s borůvkama.:) Teď už jsem ale chytřejší, a tak vám o týhle další superpotravině můžu zase něco povědět…
Palma, na které plody vyrůstají nese s bobulemi shodné jméno: Açai [ah'saji:]. Tahle rostlina pochází z Brazílie, přesněji ze záplavových oblastí Pará v blízkosti řeky Amazonky, na severu země. Bobule Açai rostou na palmách v trsech, kde se jich může urodit až tisíc. Jsou veliké asi jako kanadské borůvky a mají pecku, která tvoří 80% plodu. Květy Açai jsou hnědofialové a voní jako čokoládové lesní ovoce. Nezralé jsou hráškově zelené a dozrávají v tmavě purpurové až černé bobule.
O plodech Açai se traduje příběh. Legenda vypráví o indiánském kmeni Itaki, který po dlouhou dobu trpěl hladem. Náčelník Tupa byl nucen přijmout kruté opatření. Aby neustále nevzrůstal počet kmenového obyvatelstva rozhodl, že všichni novorozenci musí být obětováni. Ten stejný den, se ale i jeho dceři Iaçe narodila holčička, a dle nového zákona ji musel kmenový Tambémm (indiánský vrah dětí) taktéž usmrtit. Iaça po několik dní usedavě plakala a truchlila pro svou maličkou dceru. Modlila se a prosila Boha, aby otci ukázal jinou cestu, jak zachránit celý kmen před hladomorem. Jedné noci ji ze spánku vytrhl dětský pláč, když vyběhla z týpí ven, uviděla svou mrtvou dceru, jak stojí vedle palmy. Rozběhla se k ní, ale holčička se v noční mlze rozplynula, stejně jako dým ve větru. Iaça žalem omdlela. Druhý den ji všichni nalezli objímajíc kmen palmy a uviděli, jak s úsměvem na tváři pozoruje tmavé bobulky na vrcholu rostliny. Náčelník nařídil plody posbírat a nechal z nich vyrobit víno. Toho dne bylo zrušeno obětování novorozeňat, jelikož byla obživa kmene bobulemi zaručena. Plodinu pojemovali po Tupově dceři Iaçe Açai (Iaça = pozpátku Açai) (Lehner 2009).
Výživové hodnoty:
Modrofialové bobulky jsou bohaté na sacharidy (41g/100), což je vzhledem k tomu, že jde o ovoce, vcelku logické. Avšak ještě o 4 gramy více mají tuků. Celých 45g na 100g a to mi připadá zase docela zajímavý. Tolik tuku totiž neobsahuje ani avokádo (23,5g/100g) (Astl 2009, 308). Z toho až 74% tvoří všechny tři nenasycené omega 3, 6 a 9 mastné kyseliny (Powersupplements.com). Celková energie bobulí nám pak díky tukům vyskočí na 2068 KJ/100g a to je téměř srovnatelné s nepraženými kakaovými boby. Obsah proteinů mají Açai oproti tomu nízký 8,7g/100g, za to jsou dobrým zdrojem vlákniny (27g/100g) (Iswari.cz). Samozřejmě musíme zohlednit, že se jedná o hodnoty, které obsahuje Açai v prášku. U nás totiž nejsou bobule k dostání čerstvé, ale pouze usušené a namleté (zde 70g za 295 Kč), v kapslích nebo jejich mražený extrakt s guaranou (200g stojí třeba zde 66 Kč). Na mražené pozor! Když se podíváte do odkazu na jeho složení, obsahují kyselinu citronovou a stabilizátor E466. Skoré škodlivosti těchto éček je 1. Nicméně, proč jíst něco, co vůbec obsahuje éčka, když je to považováno za superpotravinu, že jo?!:)
Vitamíny a minerály:
Díky své barvě jsou Açai velkým zdrojem provitamínu A (beta-karotenu) a vitamínů B1, B2, B3 a E. Vitamínu C obsahují tolik, co borůvky (16mg/100g) (Astl 2009, 308). Z minerálů je to pak vápník, magnézium a především draslík (jež zabraňuje přílišnému zadržování vody v těle). Fosforu, mědi nebo zineku obsahují Açai jen stopové množství (Powersupplements.com).
Léčivé vlastnosti:
Ve spojitosti s léčivými účinky Açai jsou nejčastěji skloňovány antioxidanty, jelikož jich mají rekordní množství. To se měří v jednotkách ORAC (tzv. kapacita absorbce volných radikálů) a Açai jich v podobě tohoto prášku obsahují 500! Pro srovnání, čerstvé bobule mají 185 jednotek a třeba kustovnice čínská – GOJI - „jen“ 130 (Iswari.cz). Takže se zdá, že jsme narazili na opravdový TOP antioxidant!:)
Obsahují také 3 nejdůležitější fytosteroly. Beta-sitosterol i campesterol přispívají ke snížení LDL – „špatného“ cholesterolu a sigmasterol se využívá při prevenci rakoviny prsu, tlustého střeva i prostaty.
Dávkování a způsob přípravy:
Z Açai můžete vytvářet jak chutné nápoje tak i upéct nějaký ten dezert. Když s nimi budete zacházet jako s borůvkami nebo černým rybízem, nic tím nezkazíte. Já mám nejraději různé koktejly nebo smoothies. Na ten na obrázku budete potřebovat: 1/2 kiwi, 1/2 banánu, hrst malin a borůvek a 1 lžičku Açai v prášku. Celé to zalijte 100ml sojovo-rýžového mléka (Alnatura, DM drogerie), 100ml zeleného čaje (neslazeného) a rozmixujte. Tak vypadá moje svačinová antioxidační bomba.:) Zasytí vás tak na dvě hodinky, a protože je ovocná a sladká, dejte si ji raději dopoledne nebo po nějakém energetickém výdeji.
Doporučenou denní dávku Açai v prášku tvoří 3g (tj. 1 čajová lžička). U kapslí se to pohybuje různě (viz konkrétní doporučení na etiketě) a u mraženého extraktu se uvádí 100-200g. Omezení pro těhulky jsem neobjevila, takže se také držte DDD.