V Čechách se nejčastěji vyskytuje kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), méně častěji se setkáme s menší kopřivou žahavkou. Kopřiva je statná vytrvalá bylina, která může dorůstat až do výšky 1,5 metru. Lodyhy jsou přímé a nevětvené, listy řapíkaté, široce vejčité a pilovitě zubaté. Celá rostlina je pokryta žahavými chloupky, o kterých se dříve tradovalo, že obsahují kyselinu mravenčí, podle posledních výzkumů může za podráždění pokožky směs tří chemických látek – histaminu, acetylcholinu a serotoninu, který zvyšuje účinek dvou předchozích látek. Ve středověku se kopřivy používaly k léčbě kloubního revmatismu tím, že se postižená místa šlehala výhony, aby se zlepšilo místní prokrvení a zvýšila se látková výměna v kloubech.
Léčivá síla
Sbírá se list nebo nať, méně často oddenek či květ, zpravidla od jara do září. Nejvyšší množství účinných látek obsahují dubnové a květnové sklizně. Nikdy nesmí dojít k zapaření, které se projeví typickým zčernáním výhonů. Sušíme pozvolna, přirozeně, nikdy při teplotách vyšších než 50 °C. Listy obsahují chlorofyl, minerální látky, flavonoidy, organické kyseliny, sacharidy, vitaminy, aminokyseliny, glukokininy a fytoncidy, ale to je jen stručný výčet látek, obsahuje jich totiž mnohem více. A proti jakým neduhům můžeme kopřivu použít?- povzbuzení organismu – díky vysokému obsahu chlorofylu
- nejen k jarní detoxikaci organismu, podporuje vylučování moči a je vhodným „startérem“ na počátku redukčních diet
- potlačuje chudokrevnost a používá se při jiných chorobách krve – má čisticí účinky
- antirevmatikum, působí protizánětlivě
- antidiabetikum
- pomáhá proti průjmům
- mobilizuje imunitní systém, potlačuje alergie a působí proti ekzémům
- potlačuje bolest hlavy i stavy migrény
- podporuje činnost slinivky a vaječníků
- zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů
- doplňková léčba při onemocnění jater, žlučníku a ledvin
- zvyšuje plodnost u mužů
- podporuje laktaci u maminek
Kopřivu podáváme ve formě odvaru nebo nálevu (1 čajová lžička sušených kopřiv na 1 šálek vody – 3 x denně).
Pro krásné vlasy
Kopřiva pomáhá i těm, které trápí vypadávání vlasů a nadměrná tvorba lupů, hlavně na jaře a na podzim. Hrst kopřivových listů vaříme 10 minut v půl litru vinného octa a takto získaný odvar vtíráme denně do pokožky hlavy. Další výhodou je její účinek proti pocení.Kopřiva v kuchyni
Nejen mláďátka drůbeže, ale i lidé používají kopřivové listy k výrobě špenátu, omelet, bramborového salátu, pesta, k okořenění polévek nebo k přípravě nádivky. Tepelnou úpravou se deaktivují dráždivé látky v žahavých chloupcích. Pány jistě potěší, že se z kopřivy vyrábí i pivo světle až tmavě zelené barvy, které můžete ochutnat ve specializovaných pivovarských domech.